Resepi...Jom Masak & Makan...Udang Galah Masak Lemak Cili Api...

Udang Galah Masak Lemak Cili Api...

Semalam tak sempat bersiaran....sibuk..bz...kacau bilau...apa saja..u name it...giler betul semalam...bukan setakat semalam but hari2 sebelumnya jugak...so...malas nak cerita pasal semalam...kang ada yang stress makanya jom citer lauk aku masak untuk lunch tengahari Ahad....

Udang galah ni boleh tahan besar dan kasar...harga sekilo RM29.90...ni kat pasaraya area rumah aku...pasaraya Zemart...tgok banyak udang ni aku pun pilih la yg besar2...sedar tak sedar dh setengah plastik...timbang dah RM46 hengget...ok la tu sekilo lebih kan...cadang nak buat sambal...tp nanti x jadi lauk...so masak lemak aje la..





Siap dh bertelur udang ni...tp jgn makan telurnya ye...nanti sakit perut...



Ni dh siap bersihkan dah...tinggal nak lumur bedak je lg...ahaks....



Kunyit hidup dan cili api di tumbuk lumat...serai di ketuk...aku tumbuk je ngan anak lesung...



Ni dh siap masak dh...cukup pedas...cukup manis udangnya....


Cara masak...
1. Masukkan santan dalam periuk...
2. Masukkan cili api yg dh ditumbuk lumat dengan kunyit hidup...serta serai...
3. Masakkan diatas api yg perlahan..kacau sentiasa supay x bertahi minyak..
4. Biar santan betul2 masak...Tambah garam
5. Masukkan udang
6. Jangan masak terlalu lama...udang dh bertukar warna boleh tutup api...

Sedap makan dengan nasi panas ...
Tambah plak if ada ikan masin tenggiri jeruk...wallaaaa.....sodap!!!!

Selamat mencuba korang.....
Share on Google Plus

About Unknown

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Post a Comment